Rôzne

ROZHOVOR s Valériou Mitrovou: Ženou, ktorá si vybrala šľachetnú prácu

Začala pomáhať svojmu otcovi a teraz mení život mnohých sluchovo postihnutým ľuďom. Valéria Mitrová je aktívna Michalovčanka, ktorá svojím príbehom inšpiruje…

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Valériou Mitrovou: Ženou, ktorá si vybrala šľachetnú prácu
Zdroj: Archív Valéria Mitrová

Keď sa povie meno Valéria Mitrová, mnohým Michalovčanom bude zaiste dobre známe. V metropole Zemplína je totiž aktívna, ako to len ide. Nielen, že bojuje o krajší život sluchovo postihnutých, ale buduje aj komunitu týchto ľudí a obohacuje život nás ostatných.

Jej príbeh začal pri otcovi

K sluchovo postihnutým sa dostala v 90. rokoch,keď už bývala v Michalovciach. „Potrebovala som pomôcť už nebohému otcovi, ktorý mal vysokú stratu sluchu a postupne som zistila, že v menšej miere som po ňom niečo zdedila,“ začala svoj príbeh Valéria Mitrová. Stretnutia s týmito ľuďmi Valériu natoľko zaujali, že sa stala členkou združenia a aktívnou činnosťou a rôznymi nápadmi zaujala skupinu tak, že ju zvolili za predsedníčku. Následne absolvovala rôzne kurzy a školenia, aby bola čo najbližšie k potrebám komunity.

Zdroj: Archív Valéria Mitrová

Reprezentujú Michalovce

Valéria Mitrová dnes vedie chránené pracovisko pre sluchovo postihnutých a 10 rokov zastáva aj funkciu podpredsedníčky Ústrednej rady Slovenskej únie sluchovo postihnutých na Slovensku. Pred rokom, počas konania kongresu v Bratislave a vzniku strešnej organizácie, získala funkciu členky revíznej komisie a výkonného výboru v Národnej rade sluchovo postihnutých Slovenska.

„V kancelárií, ktorá sídli na Okružnej ulici v Michalovciach okrem špecializovaného poradenstva, pomoci pri výbere a vybavovaní kompenzačných pomôcok, sprievodcovských služieb a vedeniu kurzov sa venujem aj arteterapii s týmito ľuďmi,“ povedala V. Mitrová. Vysvetlila, že je to liečba umením a v združení pod týmto pojmom vedie folklórnu skupinu, kde okrem sympatizantov účinkujú aj traja sluchovo postihnutí. „Táto skupina 6. rokom prezentuje mesto a región po celom Slovensku i v zahraničí. Spomeniem festival Východná, festival Spájame Európu v Chorvátsku, festival v Poľsku a ďalšie festivaly na Ukrajine, kde máme podpísanú spoluprácu so Spoločnosťou Slovákov Ľ.Štúra v Zakarpatsku. Sme organizátorom festivalu Na Zemplíne tak, ktorého VI.ročník sa bude konať 14. 11. 2016 v MsKS Michalovce,“ vraví Mitrová.

Zdroj: Archív Valéria Mitrová

Úspešní aj za hranicami

Do arteterapie patrí aj cvičenie Zumba, ktorú navštevuje sedem členiek sluchovo postihnutých a v tomto roku získali prvé miesto na súťaži Pohyb bez bariér v Žiline v kategórií znevýhodnených skupín. „Pracujeme pod názvom Zemplindance a so svojimi choreografiami sme sa predstavili na rôznych súťažiach, plesoch a podujatiach nášho združenia. No a kto nemá záujem o folklór ani o tanec, navštevuje tvorivé dielne,“ dodala Mitrová. Venujú sa dekupáži, maľovaniu na hodváb, pleteniu z papiera a výrobe rôznych darčekových predmetov.

„V spolupráci s O.Z.Integra sme absolvovali aj kurz maľovania a vyrezávania sviečok.“ Najšikovnejší sa následne zúčastňujú. Slovenskej abilympiády v Bratislave, kde naposledy získali dvakrát bronz a štyrikrát striebro. „Mne osobne sa podarilo získať aj postup na 9. svetovú abilympiádu, ktorá sa konala v marci tohto roka a bol to zážitok na celý život. Získala som nové skúsenosti, nadviazala milé zahraničné priateľstvá a videla nádherné miesta Francúzskeho mesta Bordeaux,“ povedala o sebe Mitrová.

Zdroj: Archív Valéria Mitrová

Láska k folklóru

Lásku k folklóru,či umeniu si pestovala už od mladosti a vďaka širokým možnostiam aktivít v meste, kde žije 35 rokov, sak tomu jednoducho vrátila a ako stále hovorí, skúša niečo nové. „Tieto aktivity mi zaberajú množstvo času, ale ak to robíte s láskou a baví vás to, tak nikdy neobsedíte a ani nedokážete zabudnúť na milých ľudí, s ktorými sa pri tom stretávate. Moje stretnutia sa však obohatili o jedného nového obyvateľa Michaloviec a to vnúčika Filipka, ktorý v novembri oslávi jeden rôčik,“ prezradila Valéria Mitrová. Na záver dodala: „Škoda, že deň nemá aspoň 28 hodín. Ale na všetko, čo robíte s láskou, čo si našlo vo vašom srdci miesto, si stále čas nájdete.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Valéria Mitrová v OBRAZOCH
7
Galéria
Zdroj: Archív Valéria Mitrová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM